Dr. John – Locked Down

20. maj 2012.

 
 

Ocena: 9/10

Izdavač:

Nonesuch

Godina:

2012

Format:

Album, CD

Trajanje:

10 pesama / 43 minuta

 
 
Dr. John, čuveni pevač, kompozitor i pijanista iz New Orleansa, u poslednje vreme je muzički tavorio na staroj slavi. Iako je njegov angažman oko poplave u New Orleansu - "The City That Care Forgot“ i "Sippiana Hurricane", bio uočljiv, trebao mu je neki podsticaj koji bi osvežio i napunio njegove baterije.

Srećom, pojavio se mlađani Dan Auerbach, vođa fenomenalne grupe The Black Keys i nagovorio Mac Rebbenacka (kako je Dr. Johnu pravo ime), da rizikuje i snimi album u Nashvilleu sa mladim, njemu nepoznatim muzičarima.

Naravno Dan Auerbach je čvrsto vodio snimanje i izvukao ono najbolje od Mac Rebbenacka, kombinujući ideje koje je ovaj posejao svojim prvim albumima Gris Gris i Babylon sa modernim pristupom i većim otkrivanjem privatne strane života ovog muzičara.

Dakle Locked Down je ne samo najbolji album koji je Dr. John snimio u poslednjih 20 godina, već je i njegov najprodavaniji.

Dan Auerbach nije sklopio neki komercijalni album, već je nagovorio Dr. Johna da da sve od sebe, i uz pomoć benda sastavljenog od mladih muzičara i pratećih vokalistkinja stvori jedan super funky album, sa 10 nezaboravnih pesama.

Koristeći često čudna a zanimljiva muzička rešenja, vrlo raznovrsne duvačke instrumente, album kreće sa naslovnom "Locked Down" koja vuče na voodoo zvuk ranih radova Dr. Johna sa pomalo uticaja The Black Keys i jakom melodijskom linijom, da bi se razmahao već sa sledećom "Revolution" (to je i singl) sa istaknutom duvačkom sekcijom, gde gitara i ritam sekcija pumpaju ritam. Tu je i iznenadjujući solo na Wurlitzer orguljama od strane samog Maca Rebbenaca koji prosto podiže pesmu i pravi od nje pun pogodak.



Sledeća "Big Shot" počinje prastarim zvucima i razvija se u opasnu pesmu srednjeg tempa, a "Ice Age" priziva duhove prošlih vremena praveći od pesme jednu organski vrlo zanimljivu kompoziciju koja se odnosi na konflikt koji se desio izmedju CIA i Kju Klux Klana. The Mc Crary Sisters na pratećim vokalima su vrlo izražajne i efektne.

"Getaway" sadrži vrlo efektne surf gitare, koje Auerbach izuzetno koristi i na kraju kompozicije, kada mislite da je sve gotovo, kreće eksplozivni solo koji oduvava sve pred sobom. Kakvi majstori!!!

"Kingdom of Izziness" koristi vrlo efektnu deonicu B 3 orgulja i prateće vokale koje potcrtavaju duhovnost teksta (The World is Lost/Can I Get a Witness…), a "You Lie" počinje predivnom blues gitarskom linijom, da bi uskočili duvači i zakuvali celu atmosferu .
"Ellegua" je maltene svemirski nastrojena kompozicija gde imamo "call and response" voodoo vokale, orgulje, flautu, gitaru, raspojasanu ritam sekciju i izuzetan funk plesni ritam. Probajte da ostanete mirni uz ovakav zvuk.

Stvari se smiruju na "My Children,My Angels" gde se, nagovoren od strane Dana Auerbacha, Mac Rebbenack po prvi put obraća svojoj deci i peva o svom odnosu prema njima žaleći što nije bio uz njih kada im je to bilo najpotrebnije. Izuzetno emotivna pesma koja pokazuje kako kuca srce Dr. Johna.

Za kraj ostaje poletna "God’s Sure Good" sa gospel i rock and roll uticajima gde Mac Rebbenack pokazuje svoju zahvalnost i po njegovim rečima “svoju spiritualnu korektnost”.

Predivan album, za neprekidno slušanje. Sve čestitke Danu Auerbachu na ispravnom vođenju cele ploče, izuzetnim muzičarima koji su dali sve od sebe, McCready Sisters na besprekornim vokalima i posebno Dr. Johnu, koji se ohrabrio, izašao iz svoje “komforne zone” i ponovo otkrio sebe na ovoj ploči .



slobodan vlaketiĆ

 
 

recenzije


Bruce Springsteen
Wrecking Ball
(Columbia)

Leonard Cohen
Old Ideas
(Columbia)

Tom Waits
Bad As Me
(ANTI-records)

Emmylou Harris
Hard Bargain
(Nonesuch Records)

Fleet Foxes
Helplessness Blues
(Sub Pop)

Lucinda Williams
Blesses
(Lost Highway)

R.E.M.
Collapse Into Now
(Warner Bros. Records)

Wire
Red Barked Tree
(Pink Flag)

Gang Of Four
Content
(Yep Roc)

Roze poze
Ko je reko' rokenrol?
(samostalno izdanje grupe)

Narrow

From DIY with love
(Treue um Treue)


The Black Keys
Brothers
(Nonsuch Records)

Brian Eno
Small Craft On A Milky Sea
(Warp)

Kings Of Leon
Come Around Sundown
(RCA Records)

Posies
Blood/Candy
(Rykodisc)

Bryan Ferry
Olympia
(Virgin)